Ikea keukens zijn in verhouding laag in prijs dan bij de normale keukenboer omdat het eigenlijk een halffabricaat is. Hiermee moet je dus behoorlijk zelf aan de slag om een keuken te maken voor je het wilt plaatsen. Er komt heel veel bij kijken zoals het op maat maken van zijpanelen, boren van handgrepen en nog de juiste hoogtes uitzoeken om bijvoorbeeld een inbouwoven passend te krijgen en helaas nog veel meer. Zelfs een keukenmonteur met ervaring zal hiermee veel tijd verliezen en sjoemelen.
Ben je handig? Heb je toch besloten om jou keuken te plaatsen? Dan hebben wij adviezen en proberen wij jou op de goede weg te helpen!
Inmeten
Teken de kasten af op de muur met een verticale ( liefst zo recht mogelijk ) naar beneden.
Schrijf met een potlood of stift de afmetingen op de muur, bv 60-80-40 etc en belangrijk waar je wasbakkast en andere apparatuur kasten komen aanduiden bv ‘wasbak’ of ‘ovenkast’ Dit is erg belangrijk zodat je weet welk aansluitpunt waar moet zitten en zo op de juiste kast of plek zal vallen. Houd ook rekening met eventueel bedekkingspanelen tussen bepaalde kasten, deze zijn meestal 13-14 mm dik bij de IKEA. Bereken de hoogte van jou keuken; plinthoogte+ kasthoogte+ dikte werkblad en kijk of op die hoogte geen belemmeringen zitten zoals een stopcontactdoos of venster van je raam.
Voorwerk
Controleer of je muren haaks, vlak en hoeken 90 graden zijn, hierdoor zal je minimale afwijking krijgen waardoor je werkblad of keukenkasten recht en vlak aansluiten op je muur. Check ook of je vloer recht is en goed scoort op je waterpas, als het erg schuin loopt kan je dit oplossen door extra verhoging.
Waar veel klanten zich in vergissen is het leidingwerk. Omdat er geen ruimte is achter de keukenkasten van IKEA is er dus geen plaats achter de kasten voor leidingen zoals buizen, elektra etc. Deze kunnen dan onder de plinthoogte blijven en over de vloer gezet worden, of direct uit de muur. Terwijl bij de meeste keukens er ongeveer 5 cm ruimte achter de kasten blijft is dit dus bij IKEA keukenkasten niet het geval. Ook is verstandig om elektra aansluitpunten onder je plinten te zetten zodat je er altijd makkelijk bij kan.
Installatie
De ophangwandrail van IKEA is samen uitgebracht met de METOD keuken en eigenlijk ontwikkeld om de kasten zo stabiel en waterpas te laten blijven. In vergelijking met andere keukens zijn de METOD pootjes niet erg stevig, wij adviseren dan ook altijd de ophangwandrail te gebruiken.
Probeer systematisch te werken, in de meeste gevallen raden we je deze volgorde aan;
Plaatsen wandrail- bouwen kasten-ophangen kasten- waterpas stellen- koppelen van de keukenkasten-blad plaatsen-indeling monteren en apparatuur installeren-passtukken plaatsen-deuren hangen.
Vaak voorkomende fouten
Stopcontact afzuigkap; deze moet niet zitten waar pal de afzuigkap komt maar recht boven bij de schouw.
Afvoerbuis steekt meer dan 8 cm vanaf de vloer; de afvoerbuizen en andere leidingen, stopcontacten etc. mogen niet hoger dan de plinthoogte uitvallen.
Kraan achter de vaatwasser; achter een inbouw apparaat zoals vaatwasser of inbouwwasmachine mogen geen kranen of afvoerpunten zitten. Deze kranen alsmede afvoerpunten horen onder je wasbakkast te worden gelegd. Als het te ver zit kan je een verleng set kopen en alsnog onder de plinten door aansluiten bij de wasbak kast.
Zelf inmeten maatwerkblad; bij het inmeten; houd rekening met plaatsen en werking van de werkblad. Als je werkblad ruimte 2 meter is, mag je best van beide kanten totaal 3mm weghalen. De randen worden weggekit. Te lange werkbladen waar geen naad of te vast aan elkaar zitten kunnen opzwellen en bij composiet of steen zelfs barsten!
Elke keuken en plaatsing is anders natuurlijk, wij hopen hiermee klanten toch te voorzien van enkel belangrijke aandachtspunten. Als er vragen zijn kan er altijd contact worden gelegd. Wij helpen graag!